Lode Laperre

EN - NL

Eidolon

20/02/22 - 27/03/22

solotentoonstelling | boekvoorstelling | podcast  -  Lode Laperre

Galerie 10a
Zolderstraat 10a, 8553 Otegem (België)

 

Tentoonstelling
‘Eidolon’ is de titel van de tweede solotentoonstelling met recent werk van Lode Laperre in Galerie 10a te Otegem. De titel stelt de voortdurende verandering in ruimte en tijd, zowel fysiek als mentaal, centraal. De realiteit, de visuele wereld is een getuige en restant van wat er niet meer is. Wat men ziet, is slechts een schijnbeeld: Eidolon.

Voor deze tentoonstelling heeft Laperre ook een aantal schilderijen op groot formaat gecreëerd in een voormalige Subaru-garage. Dat pand wordt binnenkort gesloopt. Nadien blijven enkel de schilderijen voortbestaan als herinnering aan die bijzondere context. ‘Subaru’ is Japans voor ‘verenigen’ en het bijzondere is dat de kunstenaar al jaren gefascineerd is door oosterse beschavingen en beeldculturen, die hij laat ademen door zijn werk.

De tentoonstelling kan bezocht worden op zaterdag en zondag (14h tot 18h) of na afspraak.


Kunstmonografie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt het boek ‘Eidolon’ voorgesteld.
Wiskundig filosoof prof. Jean Paul Van Bendegem, die ook de tentoonstelling zal openen, analyseert in deze kunstmonografie het thema bij het beschouwen van de schilderijen van Lode Laperre.
‘Naar een doek van Laperre kijken is als naar een heraclitische rivier kijken: hoelang je ook blijft kijken, nooit zal je tweemaal hetzelfde zien. Want bij een tweede blik is de eerste blik de onderlaag geworden van een palimpsest, ingenomen door die tweede blik, wachtend op een derde, een vierde … blik om een nooit eindigende structuur te vormen. Mag dit dan een eidolon genoemd worden?’

‘Eidolon’  |  hardcover - 26,5 x 25,5 cm - 64 pagina's kleur  |  Nederlands & Engels  |  ISBN: 97-8-946407-0545


Podcast
Naar aanleiding van dit project nam Lode Laperre het initiatief om een podcast op te nemen met als titel ‘Het Gele Gebaar’. Vanwege zijn grote belangstelling voor het Oosten, onder meer China, nodigde hij vier eminente panelleden uit, experts in verschillende disciplines, om ook hun relatie tot het Oosten te onderzoeken. Wat kunnen wij van China leren? Kan Europa zaken doen, ideeën uitwisselen of politiek bedrijven met China en hoe dan? Of blijkt het water toch te diep? Deze podcast werd opgenomen in het Mudel, Museum van Deinze en de Leiestreek. 

moderator: Greet Op de Beeck

panelleden:
prof. Filip Caeldries (hoogleraar TIAS)
prof. Hans De Wolf (hoogleraar VUB)
federaal volksvertegenwoordiger Koen Geens (hoogleraar KULeuven)
prof. Jean Paul Van Bendegem (hoogleraar VUB)

De podcast wordt gereleased op 22.02.2022.